Jubileum


Under året 2022 firade Arvika Konsthantverk 100-års jubileum. 
Här kan du se vad som hände.

UtArvika Konsthantverk 100-år av lustfyllt skapande. Utställning på Rackstadmuseet under sommaren 2022. Affischbild av Joel Stuart-Beck

Affischbild Joel Stuart-Beck

Utställning RackstadmuseeT
14/5 2022 - 11/9 2022

arvika konsthantverk – 100 år av lustfyllt skapande

Under sommaren 2022 presenterade vi tillsammans med Rackstadmuseet en jubileumsutställning som tog oss genom Arvika Konsthantverks spännande historia och landade i en exposé över dagens aktiva medlemmar och deras arbeten.

www.rackstadmuseet.se 

 

Arvika Konsthantverk utställningsaffisch.

Affisch Joel Stuart-Beck

BUTIKENS GALLERI

Under året kom vårt galleri att fyllas av medlemmarnas alster. 
Du kunde möta en spännande blandning av textil, trä, keramik, smide, läder och smyckeskonst. Men vi som är Arvika Konsthantverk idag, skulle inte stå här utan de otaliga skickliga konsthantverkare som gått före oss. Så vid varje utställning under året lyfte vi fram en tidigare medlem som inspirerat och skänkt glädje, både till oss och till alla er kunder genom åren. 

 

 

Arvika Konsthantverk 100 år 2022. Logga av Lars Norrby.
Utställning Värmlandsmuseum
8/10 2022 - 8/1 2023

VERKSTAD – KONSTHANTVERKARE I ARBETE

I projektet Konsthantverkaren i fokus har Arvika Konsthantverks nuvarande tjugonio medlemmar dokumenterats genom intervjuer och foto. Utställningen Verkstad  visade ett urval av materialet och i levande verkstadsmiljöer bjöds publiken in till ett möte med konsthantverkarens arbetsprocess. 

 

Foto på händer som drejar i verkstadsmiljö. Fotograf Hilda Grahnat

Foto: Hilda Grahnat

jubileumsprodukt

Under jubileumsåret lanserade vi en unik linnelöpare och kökshandduk som markerar våra 100 år som konsthantverksbutik.

Produkterna är vävda på anrika Klässbols linneväveri, här i Arvika och är designad av Cristina Ekelund, medlem i Arvika konsthantverk sedan många år.
Löparen och handdukens stiliserade design symboliserar både vår förankring i bakåt i tiden och vår strävan att se framåt, mot kommande århundraden. Traditionellt hantverk i ständig symbios med samtiden.
Välkommen in i butiken för att säkra ditt exemplar!

Har du inte turen att bo i Arvika? Ingen fara, jubiléumslöparen och handduken finns även i vår webbutik. 

Handla här

Jubileumslöpare blå och svart från Klässbols Linneväver
Bild på boken, 100 år av lustfyllt skapande skriven av Hans Bergström utgiven av Votum förlag.

BOKEN OM VÅR HISTORIA

För Arvikaborna är kônsthantvärk en institution som alltid har funnits – åtminstone sedan morfars mor var liten. Arvika Konsthantverks historia innehåller framgångar och motgångar genom 1930-talets depression, andra världskriget, 1970- och 1980-talets slit-och-släng och de senaste årens massproducerade varor från låglöneländer. En butik som då, liksom idag, ständigt utmanar och utvecklar det svenska konsthantverket.

Arvika Konsthantverk – 100 år av lustfyllt skapande berättar historien om föreningen och affären, kunderna och de som mötte dem då och nu. Historien igenom gäller skönhet och kvalitet i färg och form för Arvika Konsthantverk.

Handla boken här